02
03.2021

BUDYNEK „G” OFICJALNIE OTWARTY PO PRZEBUDOWIE I MODERNIZACJI

BUDYNEK „G” OFICJALNIE OTWARTY PO PRZEBUDOWIE I MODERNIZACJI
Drukuj


Zakończyła się modernizacja budynku „G” polegająca na przebudowie i remoncie pomieszczeń na potrzeby utworzenia dodatkowych 28 łóżek intensywnej opieki medycznej oraz 60 łóżek szpitalnych dla pacjentów wymagających tlenoterapii. Budynek w całości przeznaczony jest do leczenia pacjentów z COVID-19.

 

             Szpital Wojewódzki w Szczecinie jest największą w województwie zachodniopomorskim placówką, wyznaczoną przez Wojewodę Zachodniopomorskiego, do leczenia pacjentów z COVID-19. W ostatnich miesiącach liczba hospitalizowanych pacjentów zakażonych SARS-COV-2 sięgała blisko 400 osób. Niemalże wszystkie oddziały specjalistyczne Szpitala w lokalizacji przy ulicy Arkońskiej stały się oddziałami „covidowymi”, co w konsekwencji uniemożliwiało hospitalizację pacjentów niezakażonych, z innymi niż COVID-19 schorzeniami.

             Uruchomienie wyremontowanego budynku i przeniesienie tam części pacjentów z COVID-19 pozwoli na stopniowe uruchamianie oddziałów szpitalnych oraz Zintegrowanego Bloku Operacyjnego dla pacjentów niezakażonych SARS-COV-2. Umożliwi to także reorganizację pracy Szpitala w taki sposób, by oddziały specjalistyczne mogły - przynajmniej częściowo - rozpocząć funkcjonowanie w „normalnym” trybie.


Przez ostatnie 3 miesiące skupieni byliśmy na remoncie budynku „G”. Oczywiście liftingu wymaga elewacja obiektu, która mamy w planach, ale te prace nie będą wpływać na leczenie pacjentów. Bez uruchomienia tego miejsca szpital nie mógłby stopniowo wracać do regularnej pracy szczególnie na OIMI-ie, bo placówka prowadzi przecież zarówno covidową jak i niecovidową działalność. Dzięki otwarciu nowej przestrzeni uruchomimy ponownie chirurgię i neurochirurgię. Liczę, że już niebawem te pozytywne zmiany odczują pacjenci. Za wykonaną pracę i pełne zaangażowanie dziękuję całemu zespołowi medycznemu, technicznemu i administracyjnemumówiła dyrektor szpitala Małgorzata Usielska.

 

            Przebudowa budynku „G” polegała na przystosowaniu pomieszczeń i instalacji do leczenia pacjentów z COVID-19. Na parterze utworzono stanowiska dla pacjentów wymagających podłączenia do respiratora. Jest to kilka sal intensywnej opieki medycznej z monitoringiem, wyposażonych w specjalistyczny sprzęt oraz łóżka przeznaczone dla 28 pacjentów.

            Na pierwszym oraz drugim piętrze przebudowa miała na celu przede wszystkim utworzenie oddzielnych dla każdej sali chorych węzłów sanitarnych, wykonania nowej instalacji gazów medycznych oraz przebudowę instalacji elektrycznych. Utworzono w większości pokoje jedno- lub dwułóżkowe oraz kilka trzyłóżkowych. Na pierwszym oraz drugim piętrze znajduje się w sumie 60 łóżek szpitalnych, przystosowanych dla pacjentów wymagających tlenoterapii.


– Nie wiemy ile potrwa pandemia, nie mamy pewności, że nastąpi to nawet do końca 2021 roku. Z koronawirusem będziemy zatem musieli nauczyć się żyć. W tej sytuacji zdecydowaliśmy o remoncie budynku „G” i stworzeniu nowej przestrzeni dla pacjentów z COViD-19. Chcieliśmy, aby była to swoista rezerwa do obsługi pacjentów z koronawirusem. Dziękuję dyrekcji szpitala, personelowi medycznemu oraz technicznemu. Doceniam ich wysiłek, by w tak krótkim czasie zmodernizować obiekt. Słowa podziękowań należą się także Wielkiej Orkiestrze Świątecznej Pomocy, bo wiele sprzętów w obiekcie to ich zasługa – podkreślił marszałek województwa Olgierd Geblewicz.


       Dodatkowo wyremontowane zostały korytarze, dyżurki pielęgniarek, gabinety zabiegowe, pomieszczenia dla personelu oraz pomieszczenia pomocnicze.


       Inwestycja wykonana została w ramach realizacji działań związanych z zapobieganiem, przeciwdziałaniem i zwalczaniem COVID-19 i współfinansowany jest przez Unię Europejską z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach rozszerzenia projektu pn. „Podniesienie jakości i dostępności usług medycznych SPWSZ w Szczecinie poprzez budowę budynku na potrzeby Oddziału Nefrologii i Transplantacji Nerek, Stacji Dializ, Oddziału Neurologii wraz z Oddziałem Udarowym oraz Oddziału Chorób Wewnętrznych i Nadciśnienia Tętniczego wraz z wyposażeniem”.

     Koszt inwestycji w części dotyczącej przebudowy i modernizacji budynku G wyniósł: 6.573.370,38 zł, z czego kwota dofinansowania to:
a) ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego: 4.864.955,75 zł,
b) ze środków Budżetu Państwa: 608.119,46 zł,
c) dotacja celowa z budżetu Województwa Zachodniopomorskiego: 304.934,16 zł.

 

 


 

 

 

 

 

 

 

« powrót
Strona używa cookies Dowiedź się więcej Zamknij